Click here for English
Kasım - Aralık 2019 - Ocak 2020 Sayı:2
AYIN KONUĞU
 
a2
• Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Nubar Erman KALAYCIYAN

Kadir Has Üniversitesi İktisat bölümünü yüksek onur listesine girerek bitirdikten sonra Galatasaray Üniversitesinde Ekonomi Hukuku yüksek lisansı yaptım ardından üniversite hocalarımın beni Kadir Has üniversitesine çağırmasıyla Kalkınma Ekonomisi alanında doktora yapmaya başladım. Bu süreçte Kadir Has Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladım ve alanında bir marka olan rahmetli hocam Dr. Rıfat Barokas beni Corporate Finance ile tanıştırdı.

Okuldan ayrıldıktan sonra Corporate Finance alanında çalışmaya karar verince eski Akbank GMYsi Ferda Besli’nin kurucusu olduğu Besfin Finansal Hizmetlerde Kurumsal Finans Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Besfin’de işe başladığımda şirket daha yeni kurulmuştu ve ben Ferda beyin ilk çalışanıydım, Ferda beyle beraber Besfin için çok çalıştık ve bugün sekörde önemli bir organizasyon haline geldi. Besfin’de 4 yıl çalıştıktan sonra ATÜ’de Finansal Modelleme Kıdemli Uzmanı olarak kariyerime devam ettim.

İşim gereği kendimi devamlı geliştirmem ve yeni bilgilerle daha çok donanımlı olmak için çeşitli üniversitelerin sertifika programlarına katılıp Finans, Pazarlama ve Mağazacılık alanlarında sertifikalar aldım. Bu sertifikaların bendeki en büyük kazanımı işimi yaparken farklı disiplinlerden öğrendiklerimi de işlerime dahil etmek oldu bu da çalışmalarımın çok daha kaliteli ve özgün olmasını sağladı.

• Finansal Modelleme ve MIS departmanı nedir? İş süreçlerini anlatır mısınız?

Finansal Modelleme ve Management Information System (MIS) birbirini destekleyen iki farklı iş koludur.

Tüm mali disiplinleri kapsayan Corporate Finance iş alanı içerisinde bulunan Finansal Modellemenin temelinde operasyonun işleyiş mekanizmasını modelleyerek finansal sonuçlarını ortaya çıkartan bir iş birimidir. Modelleme kurgularken operasyon hakkında bilgi sahibi olmak ve stratejik yaklaşım çok önemlidir. Finansal modelleme iş hayatında farklı iki alan olan Operasyon ve Mali İşlerin kesiştiği tek nokta olmasından dolayı aynı zamanda business plan olarak değerlendirilir ve şirketin stratejik planlamasına önemli bir rol almaktadır.

Finansal Modelleme tarafında departmanımız sorumlulukları mevcut operasyonlarımızın ve şirket bünyesine katılma ihtimali olan yeni fırsatların mali açıdan tüm yönlerinin tahminini ve şirket değerini hesaplama bulunmaktadır. Bunun yanında mevcut operasyonlarımıza yapılması planlanan mağaza geliştirme projelerinin operasyona nasıl katkı sağlayacağının analizini yapmak bulunmaktadır. Ayrıca MIS iş alanının desteğiyle kampanya ve promosyonların da operasyonlara nasıl katkı sağlayacağının analizlerini de yapmaktayız.

MIS; operasyonun veri şeklinde bulunan tüm bileşenlerini raporlama haline getirerek karar alma, analiz ve kontrol mekanizmaları sağlamaktadır. MIS iş alanı big data’nın raporlaması olmasından ötürü oldukça kapsamlı bir iş alanına sahiptir. Özellikle ATÜ gibi perakende alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda veri havuzu oldukça geniş olmasından dolayı bu alanda yaptığımız analizler ve raporlamalar üst yönetimin karar alma sürecinde hassas bir konuma sahiptir.

MIS tarafından haftalık ve aylık olarak çıkarttığımız raporlarla operasyonlarımızın performanslarını takip etmekte ve alınması gereken ticari kararlarda kimi zaman detayda kimi zaman büyük resim üzerinden yöneticilerimize destek olmaktayız.

• Yeni bir departmansınız oluşum sürecini anlatabilir misiniz?

AHL kapanış sürecinde ve ATÜ’nün yeni oluşumda üst yönetimimiz ile beraber çok çalıştık tabi bir taraftan kapanış sonrası planlamamızı yaparken diğer taraftan İstanbul Havalimanı gibi yeni iş fırsatları içinde oldukça uzun mesailer yaptık. Bu süreçte modellemenin yanında MIS tarafında da üst yönetimimize destek vermeye başladım.

Farkındalık yaratmak işinizde hedeflere ulaşmak için yapmanız gereken en önemli görevdir. Farkındalığı yaratırken aynı zamanda paylaşımcı, herkesi ortak bir paydada buluşturmak ve en önemlisi beraber çalıştığınız kişilerin desteğini almak hedefinize ulaşmanızı hızlandırdığını düşünüyorum. Bunu açıklamamın sebebi aslında departman haline gelme fikri 2 yıl öncesinde planladığım bir hedefti ve bulunduğumuz koşulları düşününce zorlu bir süreçte üst yönetimimizin takdiri ile artık Finansal Modelleme ve MIS iş alanlarının birleşip departman haline getirilme karar verildi.

• Departmanınızda çalışabilmek için ne gibi niteliklere sahip olmak gerekir?

İşin teknik tarafına bakarsak hem modelleme hem de MIS tarafında sorumluluklarımız ve iş akış süreçlerimizden anlayacağınız gibi oldukça detay ve teknik gerektiren işler yapıyoruz. Yaptığımız işlerde ufak bir mantık hatası tüm çalışmalarımızı çöp edebilir ve daha kötüsü yanlış yönlendirebiliriz. Çünkü bulunduğumuz konum itibariyla üst yönetime verdiğimiz bilgiler geri dönüşü olmayan “Pardon diyemeyeceğimiz” seviyelerde. Bu işleri doğru bir şekilde yapabilmemiz için yüksek konsantrasyon, disiplinli çalışmak, iş akış sürecini doğru yönetmek beklediğimiz özelliklerdir. Tüm bunları yaparken aynı zamanda operasyon ile yakın temasta bulunup bilginin kaynağına doğrudan erişmemiz gerekiyor. Finansal bilgi, ileri seviyede excel gibi klişelerden zaten bahsetmemize gerek yok bunlar zaten bizim için elzem.

Ancak benim için işin teknik tarafından daha önemli bir konu varsa o da; beraber çalışacağım kişinin başta iyi, dürüst bir insan olması, gizli bir ajandası olmaması ve en önemlisi enerjisinin yüksek olmasıdır. Tavır ve üslup olarak her zaman konum/ünvan ayırmaksızın hoşgörülü olarak çevrenizdeki insanları kazanmak işlerinizi kolaylaştırdığı için beraber çalışacağım kişilerde beklediğim bir yaklaşımdır. Çalıştığımız iş alanı yüzünden çoğu zaman bu alanda asosyal kişilikler karşımıza çıkabiliyor ama bunu zamanla doğru bir tavırla düzeltebiliyoruz ancak karşımızdaki kişilerin bu değişime açık olması yani yeniliğe açık, eleştiri alabilen ve egosu yüksek olmayan kişiler benimle aynı yolda yürüyebilir.

Tüm bu işleri yaparken de üst yönetim ile beraber çalışıyoruz. Bu sebeple üst yönetimimizin doğru bir şekilde yönlendirebilmek için tüm bu detayları büyük resim üzerinden yorumlayıp sayfalarca olan bu çalışmalarımızın özetini üst yönetimimizin bir bakışta yani ilk 3 saniyede anlayabilmesi için yorumlama kabiliyetimizin çok yüksek olması gerekmektedir. İngilizlerin bir söylemi aslında olmamız gereken yeri bize gösteriyor “dışarıdan yaptığın iş nekadar kolay gözüküyorsa işinde okadar iyisin.” bu aslında benim mottomdur.

• İş akışında en önemli unsurlar nelerdir? Kimlerle İletişim halindedir?

Finansal modelleme işin özünde bir operasyonun tamamen excel’e yansıması ve finansal sonuçlarını ortaya çıkartan bir iş olmasından ötürü iş sürecinde kurgulanma aşamasında tüm operasyon birimlerinin işe dahil olmasının yanında İş Geliştirme, Mali İşler, İnsan Kaynakları, Kategori ve Ticari departmanlarıyla çalışırken karar alma ve strateji geliştirme aşamasında tüm üst yönetim birimleri sürecimize dahil olmaktadır. Bu kısımda veri akışını sağlama ve modellemenin kurgulamasını yaparken organize olmak oldukça önemlidir. Farklı departmanları bir çatı altında toplayıp ortaya iş çıkartmak için aynı zamanda PMO gibi hareket etmek iş sürecinin sağlıklı ilerlemesinde çok önemlidir. Tüm bunları yaparken alanımızda güncel olmak sektör dinamiklerine hakim olmak işimizin kalitesini arttırmaktadır. Bu sebeple aktüel bir şekilde online pazar araştırması yaparak çalışmalarımızın yanında yaratıcılık ve yeni fikirler sunuyoruz.

ATÜ Duty Free; Joint Venture olmasından dolayı şirket hissedarları olan TAV, Unifree ve dolaylı olarak ADP ve Heinemann ile beraber çalışıp hem yeni fırsatların hem de mevcut operasyonlarımızın model çalışmalarına dahil olmaktadırlar. Bu kısımda daha çok şirket hissedarlarının üzerine düşen model çalışmalarımızı sorgulama olmaktadır. Bu sebeple Finansal Modelleme departmanı olarak modellemeyi yapmanın yanı sıra operasyonel, stratejik yaklaşım ve finansal planlama konusunda bilgi sahibi olup gerekli cevapları vermek asli görevlerimizin arasındadır.

MIS iş sürecinde bizim önemli iş ortağımız veri havuzunu oluşturan SAP departmanıdır. Aynı zamanda operasyondanlardan gelen verileri işleyerek SAP veri havuzuna yüklenmesi MIS departmanının ayrı bir sorumluluğudur. Bu kısım verinin sağlıklı bir şekilde oluşturulup doğru şekilde raporlanmasını sağlayan bir süreçtir. MIS’in esas aktif olarak rol aldığı karar alma, analiz ve kontrol sürecinde yaptığı raporlamalarda ise paydaşlarımız başta operasyon müdürleri ve üst yönetimdir.

Sizlerin de anlayacağınız gibi yaptığımız çalışmaların hepsi birbiriyle ilintili ve birden çok departmanı içinde barındıran çalışmalar olmasından dolayı bir ahtopun kolları gibi yayılıyoruz.

• Bugüne kadar karşılaştığınız ilginç bir durum oldu mu? Nasıl çözümlediniz?

Işim gereği karşıma her gün farklı bir konu ve yeni bir macera çıkıyor, rutine bağlı kalmamam her zaman aktif olmamı sağladığı için kendimi çok şanslı görüyorum ve işime bağlılığımı arttırıyor. Bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum başta işimi severek yapıyorum ve aynı zamanda işim bana her gün farklı bir fırsatın kapısını açıyor.

Ancak benim gönlümde en çarpıcı olan durum hepimiz ve tüm Türkiye için ayrı bir yeri olan Atatürk Havalimanı kapanış sürecinde dahil olduğum çalışmalar ve sonrasında ATÜ’nün sürdürebilirliği açısından çok büyük öneme sahip olan Türkiye’nin en büyük projesi İstanbul havalimanındaki Butik ve Old Bazaar operasyonlarımızın başlangıçtan, anlaşmaların imzalanma sürecinde kadar modelleme ve fizibilite konusunda destek vermem. Şirket için çok önemli olan bu fırsatın gerçekleştirilmesinde payımın olması kendi adıma en güzel deneyimlerden biridir. Umarım gelecek dönemlerde bu gibi fırsatlar yine karşımıza çıkar.

• Kaç yıldır ATÜ bünyesinde görev alıyorsunuz? Bu yapının bir parçası olmak size neler kazandırdı?

Soğuk bir kış günü 4 Ocak 2016 tarihinde ATÜ’de göreve başladım, hava yağmurluydu ama çok isteyerek geldiğim bir işe başlamıştım. O zaman ofisimiz dış hatlar terminali asma kattaydı kasvetli bir ortam vardı biraz karanlık ama ben çok mutlu ve istekliydim. O günü kapıdan girdikten sonra her gün aynı heyecan ve arzuyla işime gelmeye devam ettim.

Danışmanlık işinden ayrılıp ATÜ’de işe başlarken motivasyonum; sektörde öğrendiklerimi çalışacağım bir kurumda uygulayıp, deneyimlemek ve yaratılan katma değeri gözlemlemekti. Bugün baktığımda ATÜ’de işimizi yaparken aynı zamanda güzel vakit geçirdiğimiz, güzel dostluklarımız olduğu bir ortam sağladığımızı görüyorum. Bunun yanında bana sunulan fırsatlarla üst yönetim ile oldukça yakın çalışmanın yönetici bakış açısını, önsezi yeteneklerimin gelişmesini ve daha proaktif bir şekilde anında müdahaleler etme kabiliyetlerimin gelişmesine yardımcı oldu.

• Yeni yılda kişisel ve departmanınız açısından hedefleriniz nelerdir?

Departman olarak hedeflerimizin başında artık çalışmalarımızı SAP sistemiyle daha entegre, çağımız teknolojisine ayak uyduran manuel raporlamalardan uzaklaşıp daha sistemsel ve pratik raporlamalar yapmayı arzuluyoruz. Bunu sağlarken daha önce bahsettiğim gibi 3 saniyede yöneticilere fikir verebilecek executive summary raporlamalarını artık şirket bünyesinde fazlalaştırmayı hedefliyorum.

• Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor? Ekip arkadaşlarınızı tanıtabilir misiniz?

 
a2
Ayça Erkuş:

Departmanımız daha çok yeni olduğu için benimle beraber Ayça çalışmaktadır. Ama ilerleyen zamanlarda ekibimizi daha çok büyüteceğiz. IT departmanının, CFO’muz Deniz hanım önderliğinde Mali İşlere bağlanmasıyla SAP departmanı da Mali İşlere katıldı ve hedefimiz Mali İşler organizasyonu altında SAP departmanıyla çok daha yakın çalışmak olacaktır.

Ayça Erkuş, üniveriste eğitimini yurtdışında Amerika’da tamamlamıştır. Bryant University’den mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve İstanbul’da Silk&Cashmere markasında çalışmaya başlamıştır. ATÜ’de çeşitli departmanlarda çalışmasından ötürü oldukça tecrübeli ve çok yönlü bir kişiliği vardır. ATÜ’deki tecrübelerinden bahsetmek gerekirse 2014 senesinde ATÜ ailesine katılmıştır. İlk departmanı olan Müşteri Deneyiminde 2 sene çalıştıktan sonra Kategori departmanında görevine devam etmiştir. Raporlama ve Analiz üzerinde çalışmalara devam ederken yeni bir departman oluşumu ile Operasyon Destek departmanına geçişi gerçekleşmiştir. En son olarak Modelleme ve MIS çatısı altında MIS Yönetmeni olarak görevini sürdürmektedir.
 
v
 
www.atu.com.tr  

 

Son Sayıya Dön