Click here for English
Ekim - Kasım - Aralık 2023 Sayı:8
AYIN KONUĞU
 

a2

Murat Şen
Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Direktörü

Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Departmanı’nın şirket içindeki rolü ve temel hedefleri hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz?

Aslında bu konuyu departmanımızın işlevselliği açısından iki kısıma ayırmak doğru olur. İlk olarak Yönetim Sistemleri kısmında şirket içerisindeki tüm iş süreçlerinin etkin bir şekilde devam ettirilebilmesi ve departmanların organizasyonel işlevselliklerinin kalite, çevre, müşteri memnuniyeti ve İş Sağlığı Güvenliği gibi fonksiyonel alanlarda sürekliliğinin sağlanarak buna uygun gerekli politika, süreç ve prosedürlerin düzenlenmesi, bununla birlikte Yönetim Sistemleri tarafında global sertifika süreçlerinin projelendirilerek şirkete kazandırılması ve devamlılığının sağlanması.


Diğer taraftan Sürdürülebilirlik kısmında ise; şirketimizde çevre, toplumsal, sosyal, sürdürülebilirlik yönetişim konu başlıkları altında United Nations’ın belirlemiş olduğu 17 maddeden oluşan sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. ATÜ Duty Free‘nin zaten uzun yıllardır devam eden çevre bilinci ve sosyal sorumluluk konularında sergilemekte olduğu hassas ve duyarlı bakış açısını, değişen dünya yaklaşımı olan “sürdürülebilirlik” çatısı altında toplamak ve uluslararası standartlar düzeyinde çok daha ileriye götürmek bizim öncelikli hedefimiz diyebiliriz.





Kimlerle iletişim halindesiniz?

Şirket içerisindeki tüm departmanlarla etkin olarak iletişim halindeyiz. Çünkü işimizin içeriğinde şirket genelinde iş işleyişlerini düzenleyen, süreç bazında sistemsel ihtiyaçları karşılayan başlıklar var. Dolayısıyla tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya ihtiyaç duyulan konuları işliyoruz. Bunun yanında iş ortaklarımız olan TAV Havalimanları Holding, Fransız ortağımız ADP, Unifree ve Alman ortağımız Gebr.Heinemann ile Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik konuları ile ilgili sürekli olarak iletişim içerisindeyiz. Birlikte yürüttüğümüz projelerimiz var. Ayrıca bulunduğumuz sektör içerisinde, kamu ve özel kuruluşlarla çeşitli projeler ve uygulamalar konusunda birlikte çalışıyoruz. Uluslararası alanda yönetim sistemleri ve sürdürülebilirlik konularında gerekli tüm sertifikasyon süreçlerinin hazırlıklarını tamamlayarak şirketimize entegrasyonu üzerinde çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik günümüzde şirketler için odak noktası haline geldi. Sektörümüzde uluslararası alanda bu yöndeki yaklaşım ve gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Sürdürülebilirlik, başta iş dünyası olmak üzere geniş kitleler tarafından artan bir ilgiyle takip ediliyor. Sürdürülebilirlik, işletme faaliyetlerinin sosyal ve çevresel sonuçlarına ilişkin bilgilerin raporlanmasını da gerektiriyor. Sürdürülebilirlik raporları şirketlerin geleceği konusunda sosyal ve çevresel performansın, kurumsal şeffaflığın ve yönetim kalitesinin bir göstergesi olarak görülüyor. İşletme faaliyetlerinde ekonomik, sosyal ve çevresel faktörler ayrılmaz bir parça. Dolayısıyla bu faaliyetlerin sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde yapılandırılması ve işletmeler tarafından içselleştirilmesi takip edilerek mümkün kılınabilir. İçinde bulunduğumuz sektörel ve faaliyetlerimiz ile ilgili alanlarda sürdürülebilirlik başlığı altında enerji tüketimi, sera gazı emisyonu, atık yönetimi, karbon ayak izi, bio çeşitlilik ve tedarik zinciri konularında uygulamaları takip ederek şirket içerisinde buna uygun adımların atılması ve gerekli iş disiplinlerinin sağlanmasına yönelik çalışıyoruz. Uluslararası alanda şirketimizin faaliyet gösterdiği lokasyonlarda sektörel uygulamaları ve gelişmeleri dikkatle takip ederek iş planlarımızı bu yönde devam ettiriyoruz. Özellikle havalimanları ve deniz limanlarında sürdürülebilirlik alanlarında yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz.



ATÜ’nün sürdürülebilirlik adına öncelikleri, vizyonu ve gündemde olan çalışmaları nelerdir? Bunların şirket operasyonları üzerindeki etkilerinden de söz edebilir misiniz?

Şirketimiz içerisinde sürdürülebilirlik kavramının ana öncelikleri olan çevresel değerler, toplumsal sorumluklar ve sürdürülebilirlik yönetişimi konularında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerinden ödün vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınma (Brundland Komisyonu BM raporu 1987) olarak tanımlanıyor. Bu yaklaşımla, ortaya koyduğumuz vizyon sürdürülebilirlik alanında yapılacak çevresel, sosyal, yönetimsel ve finansal çalışmalarımızla şirket yapımızın devamlılığını ve sürdürülebilirliğini sağlamak. Küresel ölçekli bir şirket olarak tüm operasyonlarımızda sürdürülebilirlik alanlarında ilerlemek üzere gerekli projeleri ve çalışmalarımızı sürdürmek ana hedefimiz diyebiliriz. Tüm operasyonlarımızda sürdürülebilirlik başlığında toplumsal ve sosyal konularda destek sağlamak üzere çalışmalarımızı düzenliyoruz. Örnek vermek gerekirse; sattığımız ürünlere ilişkin yerel tedarikçinin desteklenmesine ilişkin bir projemiz mevcut. Yerel tedarikçinin desteklenmesini amaçlıyoruz. Benzer şekilde eco-friendly dediğimiz çevre dostu ürün sayısının arttırılmasını da sayabiliriz. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile işbirliği yapılarak aktif olarak çalışanlarımızın katılımıyla ihtiyaç duyulan alanlarda destek verilmesi konularında çalışıyoruz. Çevre yönetimi başlığında; atık yönetimi, emisyon oranlarının ölçülmesi ve takibi, su ve elektrik tüketimi gibi konuları takip ederek tüketim tarafında doğal kaynakların devamlılığının sağlanmasını hedefliyoruz. Yaptığımız uygulamalarda insan sağlığına önem veren konuları özellikle ele alıyoruz.


Departman şirket için hangi sürdürülebilirlik hedeflerini veya amaçlarını belirledi? Bunlara ulaşmak için nasıl çalışıyorsunuz?

2023 yılı hedeflerimize ilişkin ana başlıklarımız; enerji emisyonu, atıklar, çeşitlilik ve kapsam, tedarik zinciri, sürdürülebilir raporlama sistemi, sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilir iş çözümleri, dijitalizasyon ve inovasyon konularında çalışmaların yapılması ve takip edilmesi olarak belirlendi. Tüm departmanlarımızla bu başlıklar çerçevesinde düzenli takiplerimizi ve toplantılarımızı yapıyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek adına mevcut uygulamaları geliştirecek yeni modelleri iş anlayışlarımız içerisine entegre etmek üzere çalışıyoruz. Ayrıca, şirket dışından sürece destek olmak üzere sektörel çalışmalar, üniversiteler, özel kuruluşlar ve derneklerle görüş ve uygulamaları da kontrol ederek hedeflerimizin güncelliğini sağlıyoruz.

Departmanınız sürdürülebilirliği işin çeşitli yönlerine entegre etmek için kurum içindeki diğer departmanlar veya ekiplerle nasıl işbirliği yapıyor?

ATÜ Duty Free genelinde sürdürülebilirlik bakış açısını daha etkin hale getirmek ve farkındalığı artırmak için gerek eğitimlerle, gerekse de departman toplantıları ile tüm arkadaşlarımızla iş birliği yapmaktayız. Yakın zamanda tüm çalışanlarımıza yönelik Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile ATÜ Duty Free genelinde “sürdürülebilirlik farkındalık eğitimi” planlamaktayız. Amacımız, sürdürülebilirlik konularında arkadaşlarımızı bilgilendirmek, farkındalıklarını arttırmak ve hem ATÜ Duty Free içinde hem de kendi yaşam alanlarında bu düşünceyle hareket etmelerini sağlamak. Sürdürülebilirlik çalışmalarında hepimizin üzerine düşen görevler var. Dolayısıyla işbirliği içinde olmamız çok önemli. Örnek vermem gerekirse; Kurumsal İletişim departmanımızla STK’lar ve çevresel hedefler konusunda aktif çalışıyoruz. İnsan Kaynakları departmanımızla birlikte yürüttüğümüz çalışanlara yönelik çeşitlilik, kapsam, kadın çalışan sayısının arttırılması gibi başlıklar sürdürülebilirlik tarafında önemli konularımız. Kategori departmanlarımızla tedarikçiler konusunda çalışıyoruz. Mağaza yöneticilerimizle atık yönetimi, geri dönüşümü olan ürün ve poşetler gibi başlıkları çalışıyoruz.


ISO sertifikaları gibi yönetim sistemlerinin şirketin sürdürülebilirlik çabalarındaki ve genel başarısındaki rolünü açıklayabilir misiniz?

Yönetim Sistemleri; kuruluşların faaliyetlerinin genel stratejileri ile uyumlu olarak sistematik bir şekilde ele alınıp organizasyonel iş süreçleri ve sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesini amaçlar. Buna uygun olarak, gereken görevleri yerine getirebilmesini sağlamak için kullanılan bir dizi politika, süreç ve prosedürleri hazırlamak ve uluslararası alanda geçerliliği olan sertfikalarla bu sistemin yönetilmesidir. ATÜ Duty Free’nin de uluslararası alanda sektörün en köklü ve lider konumda olması adına Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik tarafında gerekli tüm sertifikasyon ve uygulamaları bünyemizde bulundurmamız gerektiğini düşünüyorum. Bundan dolayı Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Departmanı olarak gerekli süreci takip ediyoruz. Ayrıca sizlerle paylaşmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. ATÜ Duty Free, sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adım daha atarak TÜV Avusturia şirketi denetiminde Green Stars Sertifikası ödülünü almaya hak kazanmıştır. Bu sertifika, uzun bir süre boyunca yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışmalarımızın ve toplumsal sorumluluğumuza olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Bu başarı, ATÜ Duty Free olarak geleceğe daha sürdürülebilir bir dünya bırakma taahhüdümüzün bir ifadesidir. Bu süreçte emeği geçen ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza içten teşekkürlerimizi sunarız.

Kaç yıldır ATÜ bünyesinde görev yapıyorsunuz? Bu yapının bir parçası olmak size neler kazandırdı?

10 Ocak 2000 yılında işe girdim. 23 yıldır ATÜ Duty Free’de çalışıyorum. İlk girdiğim yıllarda bir yandan öğrencilik hayatım da devam ediyordu. Yüksek lisansımı da çalışırken tamamladım. Sırasıyla Operasyon tarafında ve sonrasında İnsan Kaynakları tarafında görev aldığım farklı sorumluluk ve roller oldu. Grup içerisinde TAV Havalimanları Holding tarafında da görev aldım. Şu an şirketimizde Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Direktörü olarak görevime devam ediyorum. Aynı zamanda KVKK tarafında Şirket Yönetim Temsilciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği tarafında İşveren Temsilciliği görevleri de sorumluklarım içerisinde yer alıyor. Açıkçası ATÜ Duty Free benim ikinci ailem diyebilirim. Yıllardır bu ailenin bir ferdi olmak, bir parçası olmak her zaman beni çok mutlu etti. Çünkü başta yönetim ekibindeki yöneticilerimiz olmak üzere çalışma arkadaşlarımla tüm zamanlarımızı paylaştık. Zaman içinde kendi eşinizden, çocuğunuzdan daha çok gördüğünüzü, konuştuğunuzu hissediyorsunuz ve anlıyorsunuz. Dolayısıyla her zaman iyi günümde de, zorlandığım zamanlarda da bu desteği gönülden ve içtenlikle hissettim. Tüm bu deneyimlerin bana çok şey kattığını gönülden söyleyebilirim.

Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor? Ekibinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Ekibimiz dört kişiden oluşuyor. Bunun yanında İnsan Kaynakları departmanında görevli Merkez Ofis ve Türkiye operasyonlarından iki arkadaşımız da bize destek veriyor. Konusunda uzman olan arkadaşlarımız ile ekip içerisinde yönetim sistemleri ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı düzenli olarak sürdürmekteyiz. Ekip olarak görev alanlarımız; Kalite Yönetim Sistemleri, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri, İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemleri, Yurt İçi ve Yurt Dışı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Entegrasyonu ve Yönetimi, Organizasyonel İş Süreç Yönetimi konularının takibinin yapılmasını içeriyor. Sürdürülebilirlik tarafında ise şirket sürdürülebilirlik hedeflerinin takibinin yapılarak sürdürülebilirlik başlığı altında tüm süreçlerin uygulanmasının etkin bir şekilde sağlanması sorumluluğunu üstleniyoruz.
 
v
 
www.atu.com.tr